Loodgietersvak in de toekomst

By 7 augustus 2017Blog
Loodgietersvak in de toekomst

Het loodgietersvak is de laatste jaren flink veranderd en zal dat in de toekomst ook zeker blijven doen. De meeste veranderingen hebben te maken met het feit dat duurzaamheid en zuinig met energie omgaan steeds belangrijker wordt. De loodgieter in Vlaardingen krijgt daardoor met steeds nieuwe innovaties en technieken te maken. Hierdoor ontstaat de noodzaak voor iedereen die in het loodgietersvak actief is om zichzelf continu door te blijven ontwikkelen. Een loodgieter moet van alle veranderingen op de hoogte blijven. Dit betekent onder andere leren hoe het installeren, repareren en onderhouden van nieuwe toepassingen uitgevoerd moet worden. In deze blogpost brengen je op de hoogte van enkele nieuwe innovaties waar een loodgieter in zijn vak mee te maken krijgt en wat er voor de toekomt nog allemaal aan zit te komen.

Verwarming met slimme thermostaten

De manier waarop mensen hun woning verwarmen is iets dat de laatste jaren flink veranderd is. De loodgieter Vlaardingen gaat over alles dat met de verwarmingsinstallatie te maken heeft en deze veranderingen hebben dan ook hun uitwerking op het loodgietersvak gehad. Zo heeft de loodgieter nu bijvoorbeeld ook met slimme thermostaten te maken. Deze stellen een huiseigenaar in staat om met veel meer controle een woning te verwarmen. Op een slimme thermostaat kan een programma ingesteld worden waardoor de verwarming automatisch uit- en aangeschakeld wordt op tijdstippen dat de bewoners het huis verlaten of juist thuiskomen. De meeste mensen willen graag een slimme thermostaat in huis hebben omdat dit hen in staat stelt om energie te besparen. De loodgieter Vlaardingen wordt regelmatig gevraagd of hij wil helpen om slimme thermostaten in te stellen ook moet de vakman weten hoe storingen opgelost kunnen worden.

Zonneboilers, warmtepompen en combi-ketels

De thermostaten zijn niet de enige dingen die op het gebied van verwarmingssystemen zijn veranderd. Ook de apparaten die de warmte opwekken hebben de nodige veranderingen ondergaan. Een moderne cv ketel is een totaal ander apparaat dan de modellen van enkele jaren geleden. Daarnaast zijn er nieuwe apparaten bijgekomen die warmte voor een woning kunnen opwekken. Een voorbeeld hiervan is de warmtepomp. Een soort tegenovergestelde koelkast die warmte uit de aardbodem en buitenlucht haalt en deze extra verwarmt. Een andere toepassing die voor dit doeleinde gebruikt kan worden is de zonneboiler. Dit apparaat zet zonne-energie om in warmte waarmee vervolgens water in een boiler wordt verwarmd. Een zonneboiler heeft ook een speciale combi-ketel nodig die bijspringt om het huis te verwarmen als dit noodzakelijk is. Het zijn allemaal nieuwe technieken die een aantal jaren geleden nog niet in het loodgietersvak voorkwamen. Om werkzaamheden aan deze toepassingen uit te kunnen voeren moet een loodgieter daarom continu kennis en vaardigheden uit blijven breiden.

Opkomst van hightech toiletten uit Azië

Een toepassing waar loodgieters op dit moment nog maar weinig mee te maken hebben zijn de hightech toiletten die al wel vooral in Azië zeer populair zijn. De verwachting is echter dat deze trend ook naar Europa zal komen overwaaien. Dit zou betekenen dat de loodgieter Vlaardingen zich weer tal van nieuwe technieken moet aanleren. De hightech toiletten zijn namelijk met allerlei elektronica en andere technologische snufjes uitgerust. Zo worden de toiletten bijvoorbeeld met water dat onder druk staat doorgespoeld. Verder wordt de toiletbril met elektriciteit verwarmd en hebben sommige modellen zelfs een mp3 speler. Loodgieters moeten daarom ook gaan leren hoe zij op een veilige manier elektriciteit op een toilet kunnen aansluiten. Iemand die in het loodgietersvak werkzaam is kan vrij eenvoudig leren hoe bepaalde elektronica moeten worden aangesloten. Een elektricien zal echter veel meer moeite hebben om te leren hoe hij een toilet moet installeren en aansluiten.

Call Now Button