Is een HR-ketel geschikt voor duurzaam verwarmen?

hr-ketel
Blog

Bent u bezig uw woning te verduurzamen? Dan is de kans groot dat u zonnepanelen op uw dak heeft geplaatst. Mogelijk maakt u ook wel gebruik van een zonneboiler of warmtepomp om uw water te verwarmen. Is dit laatste niet het geval? Dan verwarmt u het water in uw woning met behulp van een cv-ketel. Indien dit een ketel van de oude generatie is, is dit natuurlijk niet bepaald duurzaam. Op dit gebied kunt u dus zeker nog een slag slaan. Het vervangen van uw ketel is in dat geval een stap in de juiste richting. Een HR-ketel kan dan een goede optie zijn. Maar is een HR-ketel eigenlijk wel geschikt voor duurzaam verwarmen?

Wat maakt een HR-ketel duurzaam?

Kent u het verschil niet tussen een gewone cv-ketel en een HR-ketel? Geen paniek, want u bent echt niet de enige. Met u zijn namelijk nog talloze mensen. Jammer, want een HR-ketel is waarschijnlijk een stuk duurzamer dan de ketel die u nu aan de muur heeft hangen. Maar wat maakt deze ketel nu eigenlijk duurzamer? De manier van verbranding. Bij een gewone cv-ketel verdwijnt de condens die vrijkomt bij verbranding via de afvoerpijp. In het geval van een HR-ketel is dit niet het geval. Hier wordt de warmte uit deze waterdamp juist gebruikt om te verwarmen. Doordat de warmte uit condens water of lucht verwarmt, hoeft de ketel minder hard te werken. Zo wordt dus energie bespaard.

Combineer een ketel met zonneboiler of warmtepomp

Heeft u zonnepanelen op uw dak en ook een HR-ketel? Overweeg dan ook eens een zonneboiler of hybride warmtepomp aan te schaffen. Waarom? Omdat u deze prima met elkaar kunt combineren. Het aanschaffen van een duurzaam verwarmingssysteem is zeker de moeite waard wanneer u veel warm water verbruikt. De warmtepomp of zonneboiler is in dat geval de eerste verwarmer van het water. Een HR-ketel doet uitsluitend dienst als naverwarmer. Indien er weinig zon is, heeft u niet veel aan een zonneboiler. Een HR-ketel kan in dat geval makkelijk bijspringen, waardoor u toch over warm water beschikt.

HR-ketel voor u interessant? Vraag het een loodgieter!

Er zijn heel wat mensen die twijfelen of een HR-ketel voor hen interessant is. Het is weliswaar duurzamer, maar is het de investering ook waard. Om antwoord te krijgen op uw vraag, doet u een beroep op een loodgieter. Hij kan namelijk bij u langskomen om de situatie te bekijken. Bovendien kan hij gelijk uitleg geven over een HR-ketel. Adviseert een loodgieter u om uw cv-ketel te vervangen door een hoogrendementsketel? Sla zijn advies dan vooral niet in de wind.

Waarom kiest u voor ons?

Spoedservice
Lekkages tot sanitair
Ervaren vakmannen
Cv installatie/reparatie

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button